Fynda bland över 250 000 inredningsprodukter online!

Alvar Aalto

Bakgrund – Alvar Aalto

Alvar Aalto är en av 1900-talets mest framgångsrika och framstående formgivare. Hans arbete präglas av en enorm bredd inom arkitektur och formgivning, där han kom att rita allt från sommarstugor till kulturhus och stadsplaner. Alvar Aalto var skolad i den klassiska funktionalismen men tog senare avstånd från den. Funktionalismens ideal är dock något som fanns kvar i grunden för Alvar Aalto samtidigt som han har satt en tydlig modernistisk och lekfull prägel på alla sina verk.

Alvar Aalto föddes 1898 i Kourtane i Finland och började 1916 studera arkitektur vid Helsingfors tekniska högskola, den skola som han senare kom att rita ett av husen till. Alvar Aalto har två barn och levde tillsammans med sin fru Aino Marsio fram till hennes död 1949 och gifte senare sig igen med Elissa Mäkiniemi och de var tillsammans med varandra fram till Alvar Aaltos död 1976.

Det är inom arkitektur Alvar Aalto varit mest framstående och han har ritat och designat en mängd olika byggnader. Bland dessa finns bland annat: Helsingsfors kulturhus, huvudbyggnaden för Helsingsfors tekniska högskola och Finlandiahuset i Helsingfors. Detta är bara ett litet axplock av Alvar Aaltos verk men speglar tydligt det oförutsägbara formspråket som var ett bevis för en enorm kreativitet och vilja att skapa.

Produktion

I sin långa karriär kom Alvar Aalto med sin 60-Pall som formgavs 1933, att ha ritat en av den mest ikoniska möbeln i modern historia. Alvar Aaltos funktionella ideal syns tydligt, men med ett mjukt och organiskt formspråk som kom att bli något av hans signum. Pallen är ett av hans mest kända verk i möbelväg och har blivit en odödlig designklassiker som nyproduceras än idag.

Även inom glaskonst kom Alvar Aalto att bli framgångsrik som formgivare. Hans vas Savoy har nått omåttlig popularitet och finns i en mängd olika färger och utföranden. Vasen speglar tydligt Alvar Aaltos stil med böljande linjer men också med funktion, där till exempel blommor kan placeras på ett kreativt sätt.

Alvar Aalto har gjort sitt definitiva avtryck i vår kultur och hans speciella stil finns förevigad i mängder av arkitektoniska verk men även inom möbeldesign och glaskonst vilket speglar en stor bredd på Alvar Aaltos vision och konst.