Fynda bland över 250 000 inredningsprodukter online!

20 snygga och klassiska designstolar till matplatsen

Designstolar är inte alltid det första du tänker på när du ska inreda köket eller matplatsen. De flesta börjar med enklare designer och billigare stolar. Men det finns faktiskt en del fördelar med att välja en snygg designstol till matplatsen. Många gånger håller de längre och de bidrar till att göra ditt hem snyggare. Det svåra kan vara att välja den rätta designstolen för ditt hem.

Väljer du en designstol som matstol kommer ditt hem kännas mer inbjudande och snyggt. Men den matbordsstol du väljer bör vara mer än snygg, den bör även vara bekväm. Det finns idag ett stort utbud med designklassiker inom stolar vilket kan göra det svårt att välja den bästa.

Här nedan listar vi därför 20 snygga och klassiska designstolar till matplatsen. Förhoppningsvis kommer det hjälpa dig välja rätt matplatsstol för dig.

1. Lilla Åland från Stolab

Den första matstolen som är värd att nämna är självklart den klassiska pinnstolen. Det var Carl Malmsten som designade den här stolen för Stolab och den finns idag i en rad olika färger. Stolen passar lika bra vid skrivbordet som den gör vid köksbordet. Genom att komplettera Lilla Åland med en liten dyna kan du dessutom tillföra lite extra färg i rummet.

2. Carl Hansen CH24 Y-stolen

En matbordsstol med rätt unik design är CH24, eller The Wishbone Chair som många kallar den. Detta är en designklassiker som många personer älskar. Stolen designades för Carl Hansen redan år 1950 av Hans J. Wegner. CH24 finns i flera träslag, som både klassisk och ljus ek. Stolen finns även tillgänglig med flera olika ytbehandlingar.

3. Carl Hansen CH23

En annan stol från Carl Hansen som skapats av Hans J. Wegner är den vackra CH23. Denna stol är ett av de tidigare exempel på den unika stilen och fantastiska hantverk Wegner bjuder på. Stolen bjuder bland annat på några kända designdetaljer. Till exempel sitsen som är dubbelvävd med papperssnöre. Trots de många detaljer ser stolen relativt enkel ut. Stolen tillverkas i valnöt eller ek och finns med flera ytbehandlingar. Du kan även välja mellan svart- eller naturflätad sits.

4. Carl Hansen CH20

En tredje Carl Hansen stol vi vill nämna är CH20, även känd som Elbow. Det är en matbordsstol med stilren design som skapades av Hans J. Wegner. Denna stol har en tidlös och modern design. Den första CH20 stolen kom ut år 2005 och vann samma år sitt allra första designpris. Stolen finns i flera varianter, den är tillverkad i ek och har ett ångböjt ryggstöd. Det innebär att du får ett väldigt bekvämt stöd för både armar och ländrygg. Du kan välja mellan en Thor- eller Loki läderklädsel vilket är både praktiskt och slitstarkt.

5. Gubi C-Chair Dining Chair

Marcel Gascones designade C-Chair år 1947. Denna stol skapades till en början av nödvändighet. Detta för att den skulle passa i de nya storlekarna på alla bostäder som byggdes under andra världskrigets slut. Stolen har en inbjudande sists tillverkat bland annat i halm och sockerrör. Stolbenen är kraftfulla och C-Chair bjuder på moderna linjer och en hög kvalitet på träet. Gubi C-Chair har en smart design med stor uppmärksamhet på alla detaljer. Formen är elegant samtidigt som konstruktionen är robust.

6. HAY About A Chair 22

About A Chair 22 ingår i About A Chair-serien från HAY. Hee Welling är formgivaren bakom serien. Denna matstol utstrålar en funktionell enkelhet. Den har även en stark karaktär som är tydligt genom hela stol-serien. Skalet av stolen består av en kurvad rygg som är mjuk med ett armstöd som tillverkats i polypropylen. Det ger dig hög komfort samtidigt som stolens skal och ben är stadigt tillverkade i ek.

7. Jonas Bohlin Concrete för Källemo

Om det är en väldigt unik design du letar efter i en matstol kan Jonas Bohlins Concrete för Källemo vara den du söker. Denna designstol väckte en hel del starkare känslor efter att Jonas Bohlin presenterade den. Det var år 1981 och stolen var Bohlins examensarbete. Trots sin turbulenta början anses denna köksstol vara en riktig möbelklassiker här i Sverige. Stolen består av ett ryggstöd i trä, och har ett stålstativ eller ett förkopprat stativ. Den finns dessutom i en rad olika färger.

8. Kartell Masters

Eugeni Quitllet och Philippe Starck var formgivarna av den prisbelönta Masters Chair. De skapade stolen år 2010 för Kartell och designen blev belönade med Good Design Award samma år. Denna stol har en unik design med rundade linjer. Dessa linjer bildar ryggstödet på stolen som inspirerats av andra ikoniska designstolar. Bland annat Arne Jacobsen Sjuan, Eero Saarinens Tulip samt Charles Eames Eiffel. Av dessa tre ikoner har formgivarna tagit inspiration och skapat Masters Chair. Den tillverkas i en slitstark plats och stolen är stapelbar. Den finns i flera varianter och färger.

9. Kartell Louis Ghost

År 2002 formgav Philippe Starck stolen Louis Ghost för Kartell. Det är en av de allra populäraste produkterna från det här varumärket. Stolen är tillverkad i en Barock Louis XV-stil med en lite modernare tvist i val av materialet. Louis Ghost är tillverkat i ett formgjutet polykarbonat. Den finns i flera alternativ, från transparenta till färgade utföranden.

10. Arne Jacobsen Grand Prix

En välkänd formgivare som ligger bakom flera fantastiska produkter är Arne Jacobsen. Detta är en designstol från Fritz Hansen som Jacobsen designade på mitten av 1950-talet. Grand Prix introducerades på ett danskt museum i Köpenhamn ett par år efter den skapades. Därefter visades den ännu en gång i Milano. Stolen fungerar utmärkt till mer än matstol. Den går även att använda som loungestol, kontorsstol och konferensstol. Den är väldigt lätt och du kan köpa den i olika utföranden.

11. Arne Jacobsen Sjuan

En annan unik och vacker designstol från Arne Jacobsen är Sjuan. Sjuan har en tidlös och unik form som visar en väldigt tydlig karaktär, allt detta utan att vara för mycket för ögonen. Stolen tillverkas av hela nio lager pressgjuten faner. Det gör denna designstol väldigt stark och håller bra trots att den har en rätt smal form. Inom Fritz Hansens kollektion anses Sjuan vara en av de populäraste designerna.

12. Arne Jacobsen Myran

En tredje designstol från Arne Jacobsen som vi anser är viktigt att ta med här är Myran. Den här stolen är tillverkade med Jacobsens unika teknik med nio lager fanér samt två lager med indisk bomull. Detta formpressas sedan över ånga för att få den rätta formen. Myran har en väldigt bekväm sits samt en flexibel rygg. Den finns i flera träslag samt färger. Stolarna har även en klarlackerad, fullackerad eller en färgad finish. Den färgade ytan låter den naturliga ådringen och strukturen på träet att förbli synlig. Detta gör varje exempel av Myran unik. Benen är nätta och stolarna är stapelbara vilket gör de lätta att transportera och ställa undan.

13. Vitra Panton Chair

År 1960 formgav Verner Panton, Panton Chair. Det var sju år därefter som stolen började serieproduceras tillsammans med Vitra. Det här var den alla första stolen som någonsin producerats med ett stycke plats. Det var inte förrän på slutet av 1990-talet som Panton chair kunde produceras efter den första ritningen. Detta skedde med slitstark och färgad plast, antingen med matt eller glansig finish. Stolen har ett rätt lekfullt utseende och finns i olika färger.

14. HAY Hee

Hee är en designstol från HAY som går att känna igen efter sitt nätta och grafiska formspråk. Det finns inga överflödiga detaljer och det är vad som får produkten att lysa upp ordentligt. Hee skapas i ett pulverlackat slåt och den är väderbeständig. Det innebär att stolen fungerar utmärkt i alla möjliga områden, både utomhus och inomhus. Stolen kan användas som matstol lika enkelt som du kan använda den ute på balkongen. Hee finns tillgänglig i många färger, den är dessutom stapelbar ifall du köper flera som du endast använder då och då.

15. Tolix Stol A Chair

Denna matstol är precis som många designstolar väldigt unik. Den passar utmärkt för dig som letar efter möbler i en med industriell design. Tolix produkterna är helt handgjorda och de är tillverkade i Frankrike. Stolarna är tillverkade med en hållbar stålplåtsram och finns i många färger.

16. Thonet TON No 14

Det var TON grundaren Michael Thonet som ligger bakom Chair 14 design. Många kallar även stolen för Wienerstolen. Varför den fick det namnet beror på att den här stolen ofta var första valet i Wiens många caféer. Det var på grund av att stolen hade en låg vikt, imponerande styrka och ett förmånligt pris. Den går att känna igen av strukturen och formen som är i böjt trä. När träet blir böjt tillkommer mjukare linjer. Det får stolen att se lite mjukare ut även fast den är tillverkat i ett hårt trämaterial.

17. Alvar Aalto Artek 611

En välkändformgivare som ligger bakom flera unika stolar är Alvar Aalto. Hans designstol med namnet 611 är en av de första produkterna Aalto designade och som blev lanserat i Arteks kollektion. De enkla och rena linjerna och funktionella form tillsammans med en innovativ sadelgjord har gjort 611 till en ikonisk matstol.

18. Alvar Aalto Artek 66

En annan stol som formgivaren Alvar Aalto ligger bakom är 66. Denna designstol tillverkar för Artek, det finländska möbeltillverkarföretaget. Den här stolen har, precis som andra Aalto stolar, blivit en del för en av Modern Museum of Arts-kollektioner i New York. Aalto tillverkade stolen efter han bestämde sig för att skapa en matstol med en lite högre rygg för att erbjuda extra komfort.

19. Bertoia Side Chair

Harry Bertoia var den som formgav Vertoia Side Chair. Den här stolen har blivit en riktig moden designikon genom åren. Side Chair tillhör en kollektion från Bertoia som består av olika möbler som tillverkade av ett skulpterat stålnät. Stolens sists är tillverkad i böjda, svetsade stålstänger och dessa är fäst med stålmedar på ett underrede. Side Chair finns både med polerad och förkromad yta. Det gör den lämplig för både utomhus och inomhusbruk.

20. Eames Plastic Chair DSW från Vitra

Den sista stolen vi valde att ta med i listan över designstolar är Eames Plastic Chair DSW från Vitra. Det här är en matsalsstor som formgavs år 1950 av Ray och Charles Eames. Stolen har ett säte i plast som sitter på fyra lönn-tillverkade ben och den finns i flera färger samt som helklädd.

De multifunktionella Plastic Chairs blev först introducerade i en designtävling i New York. Eames bröderna presenterade då organiskt utformade sitsar. Dessa av plats men i kombination med en rad olika baser. Det kan dessa möbler en stor variation av funktioner och gör att stolarna går att använda i flera syften. Idag är det Vitra som tillverkar dessa designstolar och de har uppdaterat materialet och designen en aning för att erbjuda högre kvalitet samt sittkomfort.

Sammanfattning

Designstolar har funnits i stort sett lika länge som stolen själv har funnits. Vissa stolar bjuder på väldigt unika och ibland underliga designer. Ibland kan det vara svårt att förstå varför någon skulle välja att köpa en av de mer unika varianterna som finns. Men många designstolar är faktiskt bekvämare än vad de ser ut. En anledning till varför många väljer en mer unik matbordsstol beror på att de bidrar till själva inredningen i hemmet.

Det finns personer som endast väljer en enkel, trästol som matstol. Dessa fungerar självklart lika bra, och är ofta billigare. Men i vissa fall ser de inte så fina ut, eller så passar de inte mer resten av inredningen i hemmet. Designstolar brukar dessutom vara mer hållbara än vad du först tror. Vissa designstolar ser väldigt svaga ut, men de flesta är tillverkade med hållbart material och har hög kvalitet.

Förhoppningsvis har listan vi skapat över designstolar hjälpt dig på din väg att hitta vilket alternativ som passar bäst med dina önskemål och ditt hem. Vi valde att undvika prat om priser för de olika stolarna. Det beror på att många designerstolar kan faktiskt kosta några tusen kronor. Men priset kan även variera en hel del beroende på var du köper den. Priserna kan även bli ändrade, till exempel i samband med rea.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *