Fynda bland över 250 000 inredningsprodukter online!

Stringhyllan – en av de största skandinaviska designklassikerna designad av Kajsa och Nisse Strinning

Stringhyllan – designklassikern signerad Kajsa och Nisse Strinning.

Nisse och Kajsa Strinning skrev för evigt in sig i både svensk och internationell designhistoria när de år 1949 formgav Stringhyllan. Det är en möbeldesign som blivit en klassiker när det gäller skandinavisk funkisstil. Stringhyllan har idag dessutom blivit ett hett objekt på utställningar, andrahandsmarknader och auktioner.

Studieåren lade grunden för stringhyllan

Nisse Strinning föddes i Kramfors 1917, där han också växte upp. Redan under sin tid på läroverket var han intresserad av möbler och formgivning, där han som tillval hade träslöjd. Han studerade senare arkitektur på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Nisse tyckte dock att matematiken var svår och började intressera sig mer för möbeldesign och inredning än för arkitektur, vilket ledde till att han fick gå om ett år innan han kunde ta examen från KTH 1947.

Under sina studieår formgav han diskstället Elfa under en uppgift där studenterna skulle inreda en villa. Det var en vägghängd modell som även senare tillverkades som ett fristående diskställ som kunde stå på köksbänken. 1946 sökte Nisse patent på diskstället men produktionen skötte företaget Elfa. Det blev början på en mängd andra produkter tillverkade med järntråd som Nisse uppfann. Han formgav allt från soppåshållare till tvålkorgar och skötbord för placering på badkaret.

Elfa och Nisse skrev dock aldrig något avtal om diskstället, varför han heller aldrig fick några intäkter från försäljningen. Kajsa har senare kommenterat att pengar enligt Nisse kunde diskuteras senare och att det inte var något han prioriterade. Han hade alldeles för bråttom att skapa fler praktiska inredningsdetaljer för folkhemmet och ville inte lägga tid på att diskutera det ekonomiska. Något han senare kom att ångra.

Det var just på KTH som Nisse träffade sin blivande maka och samarbetspartner Kajsa, som även hon studerade arkitektur där mellan 1941 och 1946. De gifte sig 1944 och fick sedermera fyra barn. Hon var under hela deras liv en aktiv partner vad gällde formgivning, ritningar och till och med bokföring.

Tävlingsbidraget Stringhyllan

1949 anordnade Bonnier Folkbibliotek (BFB) en bokhylletävling. Kraven var att hyllan skulle vara prisvärd, den skulle gå lätt att transportera samt vara enkel att montera. I efterkrigstiden, där det svenska folkhemmet stod i fokus, ville Bonnier få fram en bokhylla som var folklig och som kunde få en plats i varje svenskt hem. Den skulle även i sin platta förpackning kunna säljas tillsammans med böckerna Bonnier sålde.

Paret Strinning utgick från det diskställ som Nisse hade formgivit och de utvecklade en hylla med gavlar av metalltrådar och hyllplan i trä. De vann tävlingen och Stringhyllan var född. Det var startskottet av en mängd olika varianter på hyllan, och senare hela system. Det fanns snart en Stringhylla i var och vartannat hem, eller BFB-hyllan som den från början blev kallad, innan den fick det mer träffande namnet Stringhylla.

För att sköta produktionen grundade Kaj Bonnier företaget String Design AB och för marknadsföringen Swedish Design AB. Deras träffsäkra reklamslogan ”Fantisera, variera, kombinera String”, som användes vid lanseringen hade säkerligen en hel del att göra med att intresset för hyllan blev så stort. Det var ett motto som låg helt rätt i tiden. Men det var inte bara i Sverige denna designklassiker blev så populär. Stringhyllan väckte även stort intresse utomlands.

Hyllan slår igenom internationellt

När den nya FN-skrapan i New York stod klar 1952 och skulle inredas valde man Stringhyllor för alla kontor. 1954 fick hyllan även guldmedalj på den prestigefyllda Milanotriennalen och har ända fram till modern tid fått många priser. År 2020 i Japan tilldelades hyllan utmärkelsen The Long Life Award. Det är bara ett axplock av alla utmärkelser, mässor och utställningar där String blivit uppmärksammad.

Men i och med att designen blev känd för andra fabrikörer och Nisse Strinning ännu inte hade patent, började andra företag att plagiera modellen. Det sägs att minst 100 olika kopior har kunnat spåras. När Strinning väl fick patent på hyllan år 1962 sägs det att så många som 32 olika fabriker fick stänga.

Strinnings flyttar utomlands

Paret bodde i en villa i Saltsjöbaden men flyttade 1959 till Schweiz för att ta ett sabbatsår. Flytten hade också skattetekniska skäl. Men som för många kreatörer och konstnärer dröjde det inte länge innan nya projekt lockade och arkitektparet var snart i full gång igen. Deras redan pågående samarbete med Deutsche String, grundat 1956, blev omfattande och nya produkter formgavs för tyska marknaden, bland annat golvbokhyllan Continent.

Under åren i Schweiz födde Kajsa parets fjärde son. De skiljde sig dock 1978 och Kajsa återvände till deras gamla bostad i Saltsjöbaden. Nisse gifte om sig och bodde kvar utomlands. När hans andra hustru dog valde han dock 1990 att flytta tillbaka till Sverige och på sätt och vis även till Kajsa. Han flyttade nämligen in hos Kajsa och båda bodde sedan tillsammans i familjens gamla hus, men inte som ett par. Nisse huserade på övervåningen och vinden, medan Kajsa hade sin bostad och ateljé på nedervåningen.

Samarbete livet ut

Kajsa var den som stabiliserade Nisse och hans rastlösa själ. Han kom ständigt på nya idéer och projekt. Utan Kajsa hade nog många av dem förblivit just flyktiga tankar. Hon var ofta den som såg till att de fördjupades och att Nisses idéer dokumenterades som faktiska och användbara ritningar. Tillsammans tog de fram devisen “Form följer funktion”, eftersom just det funktionella vara viktigt för dessa formgivare. Något som var betydelsefullt i dåtidens folkhem.

Nisse och Kajsa fortsatte att uppfinna och formge möbler tillsammans, fram till Nisse död 2006. Ett stort antal av möblerna de formgav blev både populära och sålde bra, men ingen kom i närheten av deras String. De nya, moderna systemen som Tandem, Tingotek, 2 Punkt Continent, Trombon och Kam fick inte samma genomslag.

Nisse Strinning hade lite blandade känslor för Stringhyllan under resten av sitt liv. Han kallade ofta String för “hylljäveln”, både kärleksfullt och lite sarkastiskt. Han grämde sig även en hel del genom åren över att all vinst från diskstället han formgav inte kom dem till godo, utan gick oavkortat till Elfa.

Kajsas centrala roll i den kreativa processen

Många gånger glöms tyvärr Kajsas roll bort i historien om stringhyllan, eller så får hon agera som en bakgrundsfigur. Det gäller även hennes många andra produkter som hon formgivit. Säkerligen kan det ha berott på Kajsa själv, hon har alltid varit lågmäld om sin egen inverkan och betydelse. Men hon hade minst lika mycket med framgången att göra som Nisse.

Det var inte bara så att hon gav Stringhyllan dess mjukare linjer, hon stod även bakom reklamteckningarna när lanseringen skedde. Det var teckningar och ritningar som bland annat visade hur enkelt det var att montera hyllan. Hon var också en skicklig akvarellist och konst låg henne varmt om hjärtat, något som hon ägnade sig åt på heltid efter flytten tillbaka till Sverige. Kajsa Strinning dog 2017 i Stockholm.

Produktionen går upp och ner

Framgången med stringsystemet ledde under 1950-talet och 1960-talet till samarbeten med ett flertal både nordiska och europeiska möbelfabriker. Vi har redan nämnt Deutsche String, men även företag som Rossi di Albizzate, Casala, Thonet, Gemla och String-Seffle. Strinning hade även ett samarbete med Grythyttan String Design AB, om än inte med just själva stringhyllan. Här handlade det om att Grythyttan producerade Nisses design High-Tech, en industriell stålstol.

När Kaj Bonnier dog och String Design AB lades ner, överläts namnet String Design till Nisse år 1971. Men att Nisse hade äganderätten till namnet var ingen garanti för att stringhyllan skulle fortsätta vara i produktion. Under åren mellan 1971 och 1983 låg produktionen helt nere. Den återupptogs igen 1983 men lades återigen ner 1987. Det dröjde ända till 1998 innan hyllan togs i produktion igen, men även denna gång kortvarigt då företaget gick i konkurs 2004.

Nya era – String Furniture tar över

Vändningen, och räddningen för Stringhyllan, kom när två entreprenörer, Pär Josefsson och Peter Erlandsson, sökte upp Nisse. De ville förhindra att denna klassiker gick i graven. Mötet resulterade i att företaget String Furniture AB grundades. Nisse sålde tillverkningsrättigheterna till företaget och sedan dess har det blivit ett globalt välkänt företag.

Det var även för String Furniture som Nisse gjorde sin sista design, String Pocket. En minihylla som är lika snygg som dekoration som den är praktisk i ett barnrum. Precis som originalet går den kombinera och det går att utöka den allteftersom behovet för förvaring blir större.

String-systemet har blivit utvecklat och mer omfattande genom åren. Kombinationerna är näst intill oändliga och går att använda i alla rum och i alla slags bostäder. Även för möblering utomhus. Färgval och material har mer återgått till det som var Nisses ursprungliga vision för hur hyllan skulle se ut, även om produktionen givetvis följer trender och nyheter.

Måtten är desamma som när den kom 1949 och det går därför att kombinera äldre stringdelar med helt nya. Det bevisar verkligen att den slogan som slog så bra 1949 gäller än idag: “Fantisera, variera, kombinera String!”.

Tillverkningen av String sker fortfarande i Sverige och metalltrådarna är givetvis tillverkade av svenskt stål. “Made in Sweden” är en säljande faktor eftersom svenska produkter har höga krav på både hållbarhet och kvalitet. När String Furniture dessutom återgick till de monokroma vita stålstängerna fick hyllan verkligen ett lyft igen på marknaden och tog sin plats i 2000-talet som den svenska designklassiker i funkisstil som den verkligen är.

Produktutbud hos String Furniture

Utbudet av varianter på stringhyllan enormt, inte bara för att den går att kombinera. Det har även kommit andra praktiska produkter utifrån originalet och dess design. Andra formgivare har med finkänslighet utökat String®System och String®Pocket så att de idag är möjligt att använda inomhus i typer av alla rum. Men man har även skapat String-system för utomhusmiljöer.

Tack vare att alla delar kan kombineras spelar det ingen roll hur litet eller stort rummet är, det finns ett String-system för varje rum och bostad. Det gäller även färgval och material. För den som vill ha robusta varianter för köket finns hyllplan i metall och för uteplatsen finns system i galvaniserad plåt. Möjligheterna är kort och gott oändliga i ordets rätta bemärkelse.

Stringhyllor för vardagsrummet

Det skandinaviskt stilrena har länge dominerat och ett stringsystem för vardagsrummet kan inte bli mer avskalat nordiskt. Här handlar det om de klassiska bokhyllorna med ståltrådsgavlarna som stegar och hyllplan i olika material. Alltså den stringhylla som funnits sedan 1949. Med ett urval av färger såsom vitt, grått, svart, beige och olika träslag som ask, ek och valnöt med gavlar i vitt eller svart, går det att skapa ett vardagsrum precis som du vill ha det.

Den lägre bokhyllan som funnits sedan 1949 har dock utvecklats. Idag hittar du höga bokhyllor, långa sideboards med skjutdörrar, bokhylla kombinerat med underskåp och plats för TV. Eller ett kombinerat stringsystem för det kompakta boendet med bokhylla, skrivbord och mediahylla.

Stringklassiker för sovrummet

Stringsystemet för sovrum har smarta vägghängda nattduksbord och mindre vägghyllor som gör det enkelt att hålla golvet rent. Med Stringhyllor är det enkelt att på ett smart sätt inreda exempelvis en walk-in closet med praktiska skohyllor och vägghängda skåp, vilket skapar utrymme. De passar perfekt för hotellrum med kombinerat nattduksbord och skrivbord. Färgvalen är många och det finns allt från klassiskt vitt och svart till olika träslag som valnöt, ask och ek.

Stringmöbler för hallen

Det var många hem som förr hade en praktisk liten String-vägghylla i hallen för telefonen med en trådhylla under att lägga telefonkatalogen på. Idag finns det minst lika användbara stringmöbler för hallen. I kategorin hall finns allt från golvstående hyllor och skohyllor, till mindre vägghängda klädhängare med hyllor. I sortimentet finns också högre modeller av klädhängare som står på golvet.

Beroende på vilket system det är finns en rad olika tillbehör. Galgar och skålade förvaringshyllor är två exempel, det senare praktiskt för barnfamiljens alla vantar och mössor. Även färgval beror till viss del på produkt men vitt, svart, grått och beige är vanliga kulörer för hallmöbler.

String för arbetsplatsen

Det praktiska med stringsystemet för arbetsplatsen är att det finns färdiga modeller för att möblera ett helt kontorslandskap och mindre modeller för studentens etta. Ett enkelt hyllsystem med skrivbordsskiva och hyllor kan vara ett bra val om utrymmet är trångt. För ett större kontor är däremot ett större system med skrivbord och hurtsar eller öppna hyllplan på bägge sidor, ett bättre val.

Alternativen med både bredare och smalare arbetsplatser, öppna hyllor eller hurtsar med dörrar gör stringsystemen praktiska, eftersom det går att skapa en dynamiskt miljö både på företagets kontor och i hemmet.

Stringsystem för köket

Idag finns det även String för köket med vägghängda hyllor och skåp, stående öppna hyllsystem och valbara dörrar som antingen fälls upp eller skjuts åt sidan. String skapar ett luftigt intryck och ger köket en modern, öppen layout. Här kan du kombinera krokar, tallriksställ och förvaringssystem för ett funktionellt och snyggt kök.

Klassiska färger som vitt, grått, beige och svart passar perfekt för stringhyllorna, men går givetvis att kombinera med skåp och hyllplan från andra kategorier. Fantisera, variera och kombinera, helt utifrån egen smak.

Hyllor för badrum

Även för badrummet har senare formgivare utvecklat en rad olika inredningsföremål. Precis som för köket är stringsystemet praktiskt med sin enkla design. Vägghängda badrumsskåp med spegel och krokar, mindre hyllor med krokar för handdukar är två sätt du kan inreda på. Skålade hyllor för förvaring eller högre golvstående hyllor för handdukar är andra alternativ.

Här kan du kombinera utifrån hur mycket golv- eller väggyta du har. Lika praktisk för ett mindre badrum som det är för ett större, med exempelvis hans och hennes handfat.

Beroende på modell finns de olika möblerna i vitt, svart, grått, beige och med klar plexiglas som gavel, istället stålstängerna. Med krokar och stänger som tillbehör går det att skapa praktisk förvaring och ett organiserat badrum, oavsett storlek.

Stringmöbler för barnrum

Få rum är så lämpade för stringhyllor som barnrum. Där krävs det ofta mycket förvaringsutrymmen och gärna på olika höjd. En del saker ska vara enkla att nå och andra kan behöva förvaras lite mer oåtkomligt.

Ett stringsystem kan växa i takt med barnen. Hyllsystem med många skålade förvaringshyllor är perfekta för Lego och andra leksaker, medan en bokhylla för sagoböcker fungerar sedan lika bra för studentens böcker och kurslitteratur. Den kan dessutom enkelt utökas med ett skrivbord för att barnet ska kunna sitta i lugn och ro och rita eller göra läxor.

Precis som med möblerna för vardagsrum finns här ett stort antal färger och kombinationer. Det går att välja kulörer i allt från helvitt till olika träslag på hyllor och förvaring.

Stringsystem för utomhusbruk

Bland det nyaste för String är kategorin Outdoor där formgivare på String Furniture har utvecklat originalet till tåliga utemöbler. De passar lika bra som förvaringssystem, som de gör för att inreda en uteplats med krukor och lyktor.

Hyllplanen har olika höga kanter för att maximera förvaring och det går att välja hela baksidor med hål där krokar kan fästas. Ett praktiskt val för förvaring av saker nere vid bryggan eller poolen. Systemet går även att få med hyllplan på två sidor. Oavsett vilket hyllsystem du väljer, är de tillverkade i galvaniserad plåt som med åren kommer att få en vacker patina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *