Fynda bland över 250 000 inredningsprodukter online!

Köpa matbord – vad ska man tänka på?

Matbord i kök

Börjar det bli dags att köpa ett nytt matbord? Ett matbord skapar inte bara möjlighet till en tjusigt stilleben i hemmet utan inbjuder också till en plats för goda middagar och umgänge i familjen och tillsammans med vänner och bekanta. Ett matbord blir inte sällan hemmets mittpunkt där man samlas och umgås, äter, och dricker, gör läxor och spelar sällskapsspel.

Matbordet är sannolikt en av de viktigaste möblerna i ett hem eftersom matbordet ska placeras i det rum som är det mest använda i ett hem, nämligen köket (för de allra flesta som inte har ett separat matsalsrum). I köket träffas familjen för att äta sina måltider, här fikar man oftast med sina vänner samtidigt som köket också utgör en plats där man ofta för familjediskussioner.

Köket används också ofta av barnen då de ska göra sina läxor eller då de ska spela spel med sina vänner. Köket är en central plats i bostaden där det pågår mest aktiviteter under en dag och därför är det viktigt att det också finns ett funktionellt matbord som kan användas för alla de aktiviteter som pågår i köket.

När man ska köpa matbord behöver man därför ta hänsyn till vad matbordet ska användas till. Självklart ska ett matbord ha utrymme så att familjen får plats att äta tillsammans men man behöver också tänka på andra användningsområden då man ska köpa matbord.

Det man ska tänka på då man ska köpa matbord är om det ska vara runt, fyrkantigt eller rektangulärt. När man ska välja form på sitt nya matbord behöver man också ta hänsyn till det utrymme som finns i köket, dels så att matbordet får plats men också så att det finns utrymme att sitta runt bordet och även fritt utrymme att använda i samband med matlagning.

Med ett runt eller ovalt matbord blir det mer gemytligt då man samlas i köket för att äta eller utföra olika aktiviteter. Dock är ett runt eller ovalt matbord inte optimalt om man också använder matbordet då barnen ska göra läxor eller spela spel. Då passar kanske ett rektangulärt matbord bättre så att man kan sitta mitt emot varandra då man för diskussioner, planerar familjens aktiviteter eller då barnen ska göra läxor eller pyssla. Formen på matbordet beror ofta också på kökets övriga inredning då man också vill ha ett matbord som smälter in väl med kökets övriga design.

Välja rätt matbord

När man ska köpa matbord finns det ett stort antal modeller att välja mellan och även matbord som har olika funktioner som kan vara praktiska. När man ska köpa matbord så är storleken det många tittar på först. Är man ensam eller om man bara är två personer i ett hushåll så kanske det inte krävs ett stort matbord utan då kanske det fungerar med ett så kallat barbord. Ett barbord har ofta en hög höjd som gör att man behöver höga stolar att sitta på. Ett barbord gör det också möjligt att kunna stå upp och äta men kan också användas som avlastningsbord i samband med att man lagar mat.

Man kan också köpa ett matbord där man har möjlighet att lägga i en iläggsskiva som man kan använda då man behöver en större yta för fler personer. Då behöver inte matbordet ta upp så stor plats i köket men kan utökas och ge utrymme till många personer i samband med att man har gäster eller då en större familj ska äta eller träffas runt matbordet för att utföra gemensamma aktiviteter. Här behöver man ofta ta hänsyn till det utrymme som finns tillgängligt i köket för att placera ett matbord på.

Innan du köper ett nytt matbord bör du ta mått på det utrymme där du ska placera matbordet. Du ska också tänka på att det ska finnas plats för stolar som behöver ett visst utrymme då de dras ut i samband med att någon ska sätta sig ned. Det behöver också finnas utrymme för att kunna gå runt eller förbi matbordet, dels i samband med att man ska sätta sig vid matbordet men också då man tillagar mat i köket.

När man köper matbord finns det ett flertal olika varumärken och designer att välja mellan som bland annat Normann Copenhagen, Muuto, Kartell, Ferm Living, Bruno Mathsson och A2 Designers. Ett enklare matbord kan man hitta för drygt en tusenlapp medan ett designat matbord i ett exklusivt utförande och material kan kosta tiotusentals kronor.

Storleken på ett matbord

Man beräknar att ett matbord behöver en längd på minst 80 centimeter för att man ska få plats för en person per sida i samband med måltider. Detta för att man ska kunna placera ut tallrikar, glas, bestick och även mat och tillbehör på bordet utan att det blir trångt. Om man vill få plats med två personer per sida behöver bordet ha en längd på minst 120 centimeter.

Med ett bord på minst 120 centimeter finns det också utrymme för att ha en person sittande på ena kortsidan. Ska båda kortsidorna användas bör man ha en längd på minst 150 centimeter. Då kan totalt 6 matgäster sitta vid matbordet samtidigt och äta. Det finns matbord med ett stort antal längder och om man istället väljer ett större matbord på 200 centimeter så får man plats med 3 stycken personer på varje sida och ytterligare 2 personer på kortändarna. Om man väljer ett runt matbord krävs det en diameter på 100-120 centimeter för att ge plats till 4 personer.

Som tidigare nämnts så finns det matbord som inte behöver ta upp speciellt mycket plats, kanske 100-120 centimeter, men som kan förlängas genom att man lägger i så kallade iläggsskivor. Detta innebär att man kan förlänga matbordet upp till kanske 200 centimeter och därmed få plats med ytterligare 2-4 personer vid matbordet vid behov.

Ett matbord behöver också ha rätt höjd så att man enkelt kan sätta sig vid matbordet men också få plats med ben och armbågar då man ska äta. Ett matbord bör ha en höjd på mellan 72-75 centimeter för att ge ett bra utrymme för den som ska sitta vid matbordet. Höjden mellan matbordets underkant ned till stolarnas sittdyna bör vara ca 30 centimeter. Det gör att både långa som korta personer kan sitta bekvämt vid matbordet i samband med måltider men också då det genomför andra sociala aktiviteter.

Välja material för matbordet

När man köper ett matbord vill man att det ska fungera som matbord under många år framåt och därför bör man köpa ett matbord som är tillverkade i ett material som håller för de aktiviteter som ska utföras vid matbordet. När man väljer material för matbordet vill man sannolikt också att det inte bara ska vara funktionellt utan även se bra ut och passa in i kökets övriga design. Ett matbord ska tåla lite hårdare hantering, inte vara tillverkat i ett känsligt material som lätt får repor och som är enkelt att rengöra. Förvisso kan man använda plastduk på matbordet för att skydda matbordets yta, vilket gör att det också är enkelt att göra rent, men det döljer också matbordets utseende.

Matbord kan ha en bordsyta som är tillverkat i material som bland annat trä eller laminat men det finns också matbord med en bordsyta som består av marmor eller en glasskiva. När man väljer material för sitt matbord bör man alltid fundera igenom hur matbordet ska användas, om det finns barn i hushållet och om man vill ha ett designat matbord eller ett standardiserat matbord.

Matbord tillverkat i trä

Matbord som är tillverkare i trä är ofta bastanta och tål vanligtvis lite hårdare behandlingar. Det finns matbord i ett stort antal olika träslag som bland annat bok, björk, gran, ask, valnöt och ek. Ett matbord i trä kan vara väldigt vackert i ett kök då det består av ett naturligt material som dessutom åldras. Dock bör man tänka på att träet är behandlat så att det inte uppstår fläckar då vätskor spills ut på bordet, får repor av besticken eller samlar på sig massa bakterier i porerna. De vanligaste behandlingarna för matbord tillverkat i trä är bets, mattlack och klarlack. Dessa behandlingar täpper till bordets porer så att det inte samlas smuts som gör bordet både ofräscht och en plats för bakterier men ger också bordet en större resistens mot bland annat repor.

Matbord i laminat

Detta är det bästa matbordet för den som har barn då ett matbord i laminat tål vätskor, inte är känsligt för repor och som inte har några öppna porer som samlar på sig smuts. Ett matbord i laminat är enkelt att hålla rent och behåller sitt utseende under många års användning. Ett matbord i laminat finns med många olika utseenden. Man kan välja ett vitt laminatbord men också mellan många andra olika färger som svart, med klarlack eller mattlack, vilket ger matbordet ett mycket exklusivt utseende. Ett matbord i laminat kan också att ett utseende som påminner om träbord vilket gör att ett matbord i laminat passar i allas kök och för alla ändamål.

Matbord med marmorskiva

Marmor är precis som trä ett levande material som ger matbordet ett exklusivt utseende. Detta är ett matbord som passar i designade kök och som bidrar till att köket får ett lyft. Dock är marmor känsligt då det bland annat suger åt sig vätskor som kan missfärga marmorn. Man bör inte heller använda intensiva rengöringsmedel då man torkar av ett marmorbord. Ett marmorbord tål inte heller värme vilket innebär att man alltid bör använda underlägg då man stället maten på bordet. Man bör också ha underlägg för glasen så att det inte bildas ringar som inte går att få bort på marmorskivan. Dessutom behöver ett marmorbord ofta smörjas in med en speciell olja som ger marmorskivan ett skyddande lager.

Marmorbord kan vara mycket snyggt i det moderna köket men är inte ett matbord som man bör välja om man har barn då marmor är mycket känsligt för alla typer av vätskor.

Matbord med glasskiva

Matbord med en klar eller färgad glasskiva ger köket ett lyxigt och trendigt utseende. Glasskivan är behandlad så att den tål hårda tag men dock är det känsligt för repor. Man bör alltid använda underlägg för kastruller, glas och tallrikar när man ska äta på ett matbord som har en glasskiva. Om man tappar ett tungt föremål på glaset finns också en risk att glasskivan krossas och därför bör man inte välja matbord med glasskiva om man har barn eller om man är van att utföra olika tuffare aktiviteter vid matbordet.