Fynda bland över 100 000 inredningsprodukter
  Kategorier

  Stumpastaken – Jonas Torstensson

  Svart Stumpastake

  Stumpastaken designad av Jonas Torstensson

  Stumpastaken har nu blivit en riktig designklassiker i Sverige och har funnits sedan början av 90-talet. Formgivaren heter Jonas Torstensson och har tagit fram produkten för Born in Sweden.

  Se alla våra produkter som relaterar till stumpastaken.

  Designbakgrund – Stumpastaken

  Jonas Torstensson har gjort sig känd i Sverige som en konstnär och formgivare som har ett miljötänk och återanvändning som fokus. Torstensson arbetar mycket med återvinningsbara material och visar på hur vi kan använda förbrukat material för att tillverka användbara bruksföremål och konst. Ett av hans mest kända verk är Stumpastaken som förenar miljötänk med funktion och form.

  Funktion

  Med Stumpastakens strama och funktionella form kommer alla ljusstumpar, värmeljus och blockljus till användning. Stumpastaken har plats för 16 långa ljus eller värmeljus och tillåter ljusen att brinna ner helt, utan att stearinet rinner ut och förstör varken bord eller duk. Som ett smart tillbehör finns också Stumpagallret till din Stumpastake för varmhållning av mat och dryck. Det finns även ett golvstativ som gör att ljusstaken kan stå fritt.

  Eftersom man kan låta stearinljus brinna ut helt, samtidigt som man kan använda ljusstaken för varmhållning av mat och dryck och den dessutom är tillverkad av 100% återvunnet aluminium så anser vi att Stumpastaken är en miljövänlig och funktionell ljusstake som inte bara är snygg att se på. Ett bra köp helt enkelt!

  Material

  Stumpastaken är producerad i Sverige av 100% returaluminium och vikten ligger på 3 kg.

  Nya storlekar och färger

  Sedan en tid tillbaka så finns den klassiska stumpastaken i flera olika storlekar. Originalet har totalt plats för 16 ljus (4 x 4), antingen värmeljus eller vanliga stearinljus. Numera finns och en något mindre variarnt som fortfarande är kvadratisk men som istället har 3 x 3 platser för ljus. Den nya modellen kallas kort och gott för Stumpastaken Small (liten). Dessutom finns också en variant som mer påminner om en klassisk adventsljusstake med plats för fyra ljus på rad. Denna har fått namnet Stumpastaken Lång.

  Tidigare har en stumpastake var helt förknippat med aluminium men sedan 2019 finns nu också alla varianter av stumpastaken i snyggt och sobert svart.

  Skötsel

  Man bör ej använda vatten vid rengöring då det missfärgar ytskiktet på ljusstaken. Rengöring bör istället göras i ugn (dock ej gasugn).

  Börja med att ta bort allt löst sittande stearin med trä- eller plastredskap, skrapa inte för då kan det lätt uppstå repor! Lägg sedan ljusstaken upp och ned på en plåt som är täckt med aluminiumfolie. Eventuellt kan du också palla upp den med korkbitar, träklossar eller något annat i varje hörn så att den kommer upp ett par centimeter.

  Ställ in ljusstaken i ugnen i cirka 15 min på 90-100 grader. Stearinet smälter då och rinner ut på aluminiumfolien. Tag ut ljusstaken (akta så du inte bränner dig) och torka torrt med hushållspapper.

  Formgivare/designerJonas Torstensson
  FärgAluminium
  VarumärkeBorn in Sweden
  Bredd30 cm
  Djup30 cm
  Höjd3,5 cm
  Vikt3 kg