Fynda bland över 250 000 inredningsprodukter online!

Charles och Ray Eames

Charles och Ray Eames

Bakgrund – Charles och Ray Eames

Charles och Ray Eames är mest kända för sina banbrytande bidrag till arkitektur, möbeldesign, industriell tillverkningsdesign och fotokonst. Deras autentiska modeller marknadsförs och produceras än idag av Herman Miller i USA och av Vitra i Europa.

Charles och Ray gifte sig 1941 och flyttade där efter till Kalifornien där de fortsatte utveckla sin möbeldesign och experimenterade med formpressad plywood och tog fram en stol som kom att bli kallad århundradets stol.

Produktion

Under andra världskriget fick paret Eames i uppdrag av amerikanska flottan att använda sin teknik med formpressad plywood till att tillverka medicinsk utrustning som till exempel spjälor och bårar för skadade soldater.

Under denna period gjordes även många framsteg inom plastutveckling och paret Eames började därför experimentera även med dessa produkter eftersom de hade problem med hållbarheten hos sina plywoodmöbler. Deras stol av glasfiberarmerad plast blev den första massproducerade stolen av plast och har under årens lopp genomgått en del förändringar men är fortfarande en klassiker inom modern möbeldesign.

För den riktiga finsmakaren måste mästerverket Eames Lounge Chair 670 nämnas som är en av Charles och Ray Eames mest fulländade produkter. När du väl satt dig i denna stol kommer du aldrig någonsin att vilja sitta i en annan stol men vill du ha ett original får du vara beredd att betala. En riktig Eames Lounge Chair från Vitra går på mellan femtio och sextio tusen kronor.