Fynda bland över 250 000 inredningsprodukter online!

PH-lampa – Poul Henningsen

PH-lampa designades av Poul Henningsen 1924 och är resultatet av ett intensivt designarbete som utnyttjar materialets reflektionsegenskaper optimalt.

Designbakgrund – PH-lampa

Poul Henningsen presenterade sin PH-lampa första gången 1925 på utställningen för dekorativ konst i Paris. Året efter började Louis Poulsen producera lampan och den har därefter blivit en tidlös klassiker som kombinerar modern design och funktionalitet på ett magnifikt sätt. Lampan ingår även som ett av dom tolv produkter som betraktas som del av Danmarks kanon för designprodukter. Henningsen spenderade närmare tio år med att utveckla lampans skärmsystem för att ljuset skulle reflekteras på ett optimalt sätt och är ett enastående exempel på hur vetenskap och design kan förenas. Modellen PH-50 är en specialversion av den klassiska PH-5 och lanserades i samband med att lampan fyllde 50 år.

Poul Henningsen är en av Danmarks mest kända formgivare och har designat en mängd odödliga klassiker som förenar vetenskap och design på ett utsökt sätt. Just PH-lampa förekommer mycket ofta i filmer och serier och är en mycket genomtänkt designikon.

Funktion

PH-lampan består av ett antal skärmar som enligt matematiska beräkningar reflekterar ljuset på ett optimalt sätt. Ljuset reflekteras även på färgade ytor på skärmarnas insida, en röd och en blå för att ge ett behagligt och varmt ljus. PH-lampan är avsedd för torra utrymmen och har kapslingsklass IP20. När du väl har installerat PH-lampa kommer du förstå arbetet som ligger bakom designen varje gång du tänder lampan och upplever hur ljuset faller på ett optimalt sätt och ger ljuset en varm ton i rummet.

Material

Henningssens PH-lampa består av aluminiumskärmar och kan fås i en mängd olika färger för att passa just dig. Lampan är försedd med sladdkopp och en vit, tre meter lång textilsladd.

Fakta

Formgivare/designerPoul Henningsen
FärgVarierande
VarumärkeLouis Poulsen
Diameter50 cm
Höjd28,5 cm
LampsockelE27