Hela världen älskar skandinavisk möbeldesign
Globalt sett är vi i Skandiavien kända för vår möbeldesign. Den svala, avskalade och naturliga stilen har varit mer eller mindre trendig sedan 50-talet. Möbler som är riktigt klassiska säljs dyrt över hela världen och är väldigt eftertraktade. Namn som Kaare Klint, Poul Henningsen, Bruno Mathsson och flera andra är välkända för att representera det som den skandinaviska designen står för. Enkelhet, men aldrig simpelt. Där finns alltid en känsla för detaljer och i många fall också en bra funktion. Möblerna brukar ha en fina former men också fungera bra att använda i vardagen. På så sätt är den skandinaviska designen mer jordnära än andra stilar.
Många hävdar att funktionaliteten och de rena linjerna visar att de skandinaviska designklassikerna är en del av den modernistiska skolan, och visst är det så att det finns uppenbara likheter. Men där modernismen kan bli hård och kall, är aldrig våra skandinaviska klassiker det. Istället finns där en värme och en välkomnande design. Jordnära material och färger bidrar till detta, men det är också en viktig faktor att möblerna ofta skapades för att vara bekväma.
Skillnader mellan länderna
För den som tittar snabbt på ett gäng designklassiker från Skandinavien kanske de verkar vara ganska lika. Men tittar man noggrannare finns det tydliga skillnader mellan länderna, och även mellan olika tidsperioder. Norge som länge var fattigare än Sverige och Danmark, och som inte varit självständigt lika länge, hade ett stort fokus på föremål som symboliserar självständighet. Att klara sig själv var, och är, djupa värderingar i det norska samhället och det avspeglar sig i designen från landet.
Jämför man med Sverige så märks skillnaden i fokuset på social funktion. Det svenska samhället präglades djupt av folkhemmet och många designklassiker är skapade för att placeras i det sammanhanget. “Hygge” har länge varit i fokus i Danmark och har diskuterats över hela världen de senaste åren. Att ha det mysigt tillsammans med nära och kära kräver sina sköna möbler, även om danskarna alltid varit noga med att det ska vara snyggt också. Estetiken ingår i hygge och dansk design flirtar än idag med begreppet. Våra finska grannar har många gånger valt att vara väldigt noga med att hylla naturen i sin design. Att hämta inspiration från naturen är en självklarhet i Finland.
Material i designklassiker
Vi har nämnt naturen som inspirationskälla flera gånger tidigare och vi kommer att göra det igen när det kommer till materialen som används i skandinaviska designklassiker. Läder, ull, trä och glas är alla frekvent förekommande i möbler och inredningsdetaljer från norra Europa. Ofta används flera naturmaterial tillsammans, som i Hans Wegners Y-stolen. Stolen är huvudsakligen i trä, förutom sitsen som är vävd av rotting.
En fåtölj som många känner till är Lamino av Bruno Mattson och den visar på samma sak. Stolen är i trä men till dynan används mjuk och lockig lammfäll. En annan del av den skandinviska designen använder också plast och metall som material. Det ger en annan känsla på möblerna och dessa är inte lika jordnära, utan snäppet mer modernistiska. Många har säkert sett en PH-lampa, skapad av Poul Henningsen. Det är ett exempel på en klassiker som är gjort i metall. Många andra lampor av de skandinaviska designklassikerna är också gjorda i metall. Men är det något som dominerar så är det naturmaterial, och på senare år har den trenden förstärkts ytterligare i skandinavisk design.
Hög kvalitet ett signum
Skandinaviska designklassiker anses generellt vara av bra kvalitet och väldigt hållbara. Det finns än idag många möbler skapade i Skandinavien på 50-talet som är i väldigt bra skick. Köper du en designklassiker tänker du dig att den ska hålla, till och med så länge att dina barn kan ärva den. Det är mer än vad man kan säga om många andra möbler som produceras idag. Genom den höga kvaliteten och möjligheten att ge glädje till flera generationer är dessa möbler och inredningsdetaljer väldigt miljövänliga. Deras design är också hållbar och mer eller mindre odödlig vilket gör att färre möbler slängs, och de tas till vara för att användas igen och igen.
Ett modernt exempel där klassisk design möter fokus på hållbarhet är Fjordfiesta. Deras möbler är skapade av material som är hållbara och samtidigt som de vill göra snygga möbler. Det ena behöver inte utesluta det andra, och skandinavisk design är ett fantastiskt bra exempel på det. Många som vill bli mer hållbara i sin möbelproduktion ser till vad skandinaviska designers har gjort – och vad de gör än idag.
Andrahandsvärdet på designklassiker
Skandinaviska designmöbler är av bra kvalitet och designen är ofta klassisk. Detta har gett en väldigt bra andrahandsmarknad för möblerna, de säljs ofta till högre priser än de köptes för. Ett exempel är Hans Wegners stol “Kohorn” där 10 stycken stolar såldes för över 2 miljoner kronor. Möblerna kan därför ofta ses som en investering där du inte förlorar pengar om du köper de eftersom de behåller, eller till och med ökar, sitt värde. Är det viktigt för dig att möblerna håller sitt värde kan du läsa på om vilka möbler som är mest eftertraktade över tid. Självklart kan detta variera med trender, men vissa modeller och designers kommer helt enkelt aldrig att bli omoderna.
Kolla också auktionssajter en tid innan köp så att du vet var priset brukar hamna. Köper du för vad möblerna eller inredningsdetaljer brukar kosta kan du vara säker på att få tillbaka pengarna om du skulle sälja. Att samla på skandinaviska designklassiker är väldigt vanligt, och det finns hem som är helt inredda enbart med möbler som är inköpta second hand. Priset är en bråkdel jämfört med att köpa dem nyproducerade.