Fynda bland över 250 000 inredningsprodukter online!

Att inreda med belysning

Inreda med belysning

Det är få saker som sätter en så stark prägel på ett hem som hur det är upplyst. Här finns både praktiska saker att tänka på: hur ska ljuskällorna vara placerade och utformade, hur många ljuskällor behöver jag i ett rum; såväl som estetiska. Det finns gott om snygga lampor att välja på, och till skillnad från många andra möbel- och inredningskategorier så behöver de inte kosta skjortan. En investering i rätt typ av lampa är dessutom något som kan accentuera övriga delar av ditt hem och lyfta din inredning till nästa nivå. Att planera sin belysning väl är också grundläggande när det kommer till att skapa hemtrevnad. Du ska ha tillräckligt många lampor och se till att placera dem rätt.

Att ha för mycket ljus eller för stark belysning tenderar till att skapa en institutionskänsla vilket få är ute efter när de jobbar med sin heminredning. Att ha för lite ljus medför uppenbara problem: du kommer gå runt skumögd under de mörka årstiderna. För att kunna anpassa belysning efter behov är det en bra idé att ha flera ljuskällor i ett rum. Detta gäller särskilt för större rum som till exempel vardagsrum, där du vill kunna styra och anpassa hur mycket ljus du ska ha vid varje givet ögonblick. När du städar vill du ha mycket ljus så att du ser att det blir rent, när du tittar på TV vill du ha mysbelysning och när du sitter och läser i soffan vill du ha punktbelysning.

Planera belysningen efter hur rummet används

Ditt rum avgör vilka, hur många och vilken typ av lampa du bäst investerar i. Vissa rum kräver möjlighet till stark belysning. Ett exempel är badrummet där du behöver kunna se ordentligt för att kunna klippa dina naglar, raka dig och sköta din hudvård utan att missa något eller göra illa dig. Du behöver också en belysning som inte gör att du missar en blöt fläck på kakelgolvet och ramlar och slår dig. En annan sådan plats som kräver stark belysning är köket. Även här tenderar vi till att jobba med saker som är potentiellt farliga och kräver precision. Du vill inte råka skära dig i fingret istället för i gurkan, eller ta chilipulver istället för gurkmeja. Då krävs bra ljus.

I ett sovrum behöver du däremot tänka annorlunda med din inredning. Här är det en fördel om en taklampa är dimbar så att du kan ändra belysningen utifrån tid på dygnet. Det finns gott om forskning som visar att för starkt ljus, eller det blåa ljus som kommer från dataskärmar av olika slag, stör kroppens produktion av hormonet melatonin. Eftersom det hormonet är det som gör att vi blir sömniga är det alltså en fördel att anpassa belysningen till den förutsättningen. Det rekommenderas också starkt att lägga undan mobilen en timme innan det är läggdags just för att inte störa melatoninproduktionen. Så gå tillbaka till att läs en bok istället, till det krävs en bra sänglampa.

Ett vardagsrum är ett rum för umgänge, både med familj och vänner. Det är här de flesta av oss lever en stor del av vår lediga tid. Vi sitter i en fåtölj och läser, vi ligger i soffan och tittar på TV, eller vi sitter framför TV:n och spelar spel. Här blir det centrala alltså att ha många olika ljuspunkter som kan anpassas efter ändamål. Någon form av läslampa är bra. Spottar i taket kan vara bra när man ska mysa eller titta på TV när barnen somnat. En rejäl taklampa är en fördel när rummet används som mest och också kräver mest ljus. Ett vardagsrum kan knappast anses kunna få för många olika typer av ljuskällor så här går det att tänka väldigt fritt.

Olika typer av belysning

När man belysningsplanerar brukar man tänka i två huvudkategorier: punktbelysning och allmänbelysning. Punktbelysning är vad det låter som, en belysning som riktas mot en särskild punkt. Det kan vara till exempel en läslampa som du kan rikta mot din bok, eller en lampa som används för att belysa en tavla, en större krukväxt eller något annat i ditt hem du vill rikta strålkastarljuset på. Punktbelysning kan komma i många former, så som till exempel golvlampor, LED-spottar, vägglampor, sänglampor eller skrivbordslampor. Spot-varianten funkar bäst om du har en fixerad plats som ska belysas. För läsning och arbete är det oftast klokast att välja en lampa på vilken du kan justera åt vilket håll du vill rikta ljuset.

Allmänbelysning fyller en annan funktion. Det är den belysning du använder till vardags under de mörkare tiderna på året. Med allmänbelysning menas oftast en ljusstarkare taklampa av någon form. Denna typ av belysning ska helst sprida ljus i 360 grader, både uppåt, nedåt och åt sidorna. Om du har en taklampa med skärm som begränsar ljusets spridning som primär allmänbelysning kan det ofta vara en bra idé att komplettera med flera olika punktbelysningskällor. Dessa kan då tändas samtidigt som taklampan för att skapa ett rum som är välbelyst i alla delar och vrår. Allmänbelysing behöver alltså inte bestå bara av en enskild ljuskälla, utan du kan tänka flera olika som samverkar för att skapa tillräckligt med ljus.

En tredje variant som är värd att belysa (pun intended) är den så kallade “mysbelysningen”. Det vill säga belysning som kanske inte alltid är så praktisk, men som ändå har ett syfte att fylla. Mysbelysning kan komma i form av dels högtidsrelaterade ljuskällor så som julgransljus, levande ljus eller spottar (gärna med dimmerfunktion). Mysbelysningen är perfekt när du planerar en romantisk middag med din partner, eller om du bara ska ligga själv och titta på TV. Så när du gör den övergripande belysningsplaneringen, tänk även på dessa situationer då. Se till att ha någon form av ljuskälla som du kan anpassa till att ge svagt ljus, och se till att ha minst ett par bra ställen att ställa ljusstakar på.

Hur går jag till väga för att välja rätt lampa

Vilken lampa du behöver handlar som sagt mycket om hur det rum du ska placera den i är disponerat och hur det används. Samt kring vilket behov du har, vilket problem ska lampan lösa? Ett bra arbets- eller läsljus behöver till exempel vara starkt och riktbart. Du ska kunna styra det till just den punkt där det behövs. Då är en lampa med en flexibel design, som ett ledat och böjbart stativ, en bra lösning. Om det är en golvlampa du ska köpa kan det vara en fördel om den är höj- och sänkbar eftersom detta ger dig möjlighet att bättre bestämma vart du vill rikta ljuset just då. Tänk alltid på det praktiska först.

När det kommer till stationära taklampor är det viktigt att redan vid inköp fundera på hur den kommer användas och hur du vill att ljuset ska spridas. Om du köper en lampa med färgad skärm kommer ljuset spridas i rummet, medan om du köper en som är vit på insidan kommer ljuset fokuseras mer nedåt. Så lampan med den färgglada skärmen passar sannolikt bättre över soffbordet, medan den som har en vit skärm med fördel placeras ovanför köksbordet. Om du har ett rum med bra naturligt ljusinsläpp som inte är inrett med så mycket mörkt i övrigt kanske du inte ens behöver en taklampa? Det du ska köpa istället kanske är fler spottar, vägglampor och en golvlampa.

Priset är givetvis, för de flesta, alltid en viktig dimension inför ett inköp. Här gäller som vanligt att man oftast får vad man betalar för. Är du van att titta på lampor har du säkert noterat att många designlampor kan vara ohemult dyra. Ett exempel där är Poul Henningsens ikoniska lampa “Kotten” som kan kosta runt hundra tusen kronor. Fördelen med designerlampor, för den som har råd, är att de oftast är tidlösa inredningsföremål. Det är inte ovanligt med lampor som designades för 70 år sen men som fortfarande säljer i stora upplagor. En sådan lampa tenderar till att bli en center piece i rummet, något att bygga övrig inredning runt istället för tvärtom. Kvaliteten på en dyrare lampa är också i normalfallet högre än hos en billig.

För- och nackdelar med designerlampor

Fördelar med designerlampor

  • Ofta klassisk design och går aldrig ur modet
  • Lätta att bygga övrig inredning runt

Nackdelar med designerlampor

  • Dyra
  • Kräver sitt rum

Smart belysning

Smarta hem är den senaste trenden bland tekniknördar. Allt ska kunna styras via internet och appar. Belysningsområdet är inget undantag utan även här har det producerats en hel del intressanta tekniska lösningar som kan vara värda att fundera på om det är idé att investera i. Om du håller på och bygger ett nytt hus kan du redan i projekteringen börja fundera kring hur du vill ha det för att tidigt kunna planera för rätt typ av eldragningar. Men även för dig som bor i ett befintligt hus eller en lägenhet går det att hitta på mycket kul. Det kanske inte kommer revolutionera din vardag, men i alla fall göra den lite enklare och mer praktisk.

Den stora aktören inom smarta lampor är Philips som har sitt undervarumärke Hue. I den serien hittar du alla möjliga typer av lampor: glödlampor, taklampor, utebelysning och spottar. Det som är gemensamt för dem är att de styrs via wifi, så du måste alltså ha en uppkoppling tillgänglig som de kan ansluta till. En lite udda baksida med detta är dock att du riskerar att göra ditt hem sårbart för hackerattacker via dina lampor. Så se till att de omfattas av din brandvägg. Om du regelbundet förvarar hemliga eller känsliga dokument i hemmet kanske smart teknik inte alls är något att satsa på för dig. Exempel finns på när folk tagit sig in i nätverk den vägen, både i spionage-syfte och som “bus”.

Fördelarna med att använda smart teknik är dels att du enklare kan kontrollera din belysning. Dels genom att du kan tända, släcka och styra lamporna med röststyrning, eller genom att klappa händerna. Det låter som en rätt meningslöst partytrick fram tills dess att du ligger framför soffan en fredagkväll och känner ett enormt behov av att dimra ljusen utan att behöva resa dig upp. Du kan också distansstyra belysningen via en app. Det kan vara ett billigt skydd mot inbrott när du är bortrest genom att du kan få ditt hem att se bebott ut. Med smart belysning går det också att variera färg och ljusstyrka på ett nästan oändligt antal olika sätt, så du kan verkligen anpassa ljuset efter behov och sinnesstämning.

Hur påverkas ljuset av övrig inredning

Det stilideal som har rått länge nu är det som brukar kallas “ljust och fräscht”. Det vill säga vitmålade väggar och ljusa möbler. I stilen ingår också att inte ha för många tavlor och prydnadsföremål framme; samt att inte, så som det var förr i tiden, låta bokhyllor och böcker dominera ett rum. Normen har också varit öppna planlösningar och stora fönster i nyproduktion och i samband med att boenden renoverats. Ur ett rent belysningsperspektiv är det här optimalt. Ljus reflekteras bäst mot vitt, så tillsammans med fria transportvägar och ett stort insläpp av naturligt ljus har det varit lätt att ljussätta ett hem. Du behöver egentligen inte anstränga sig om du bor under de förhållandena.

Denna trend är som mycket annat dock på väg ut. För den som läser mycket inredningstidningar kommer det knappast som en överraskning att det som mer och mer gäller idag är en inredningsfilosofi där more is more. Det ska vara hela tavelväggar, massor av stora växter och prydnadsföremål, samt tunga möbler i murriga färger. Mer brittiskt lantgods än Hammarby Sjöstad alltså. Det här ställer helt andra krav på den som ska inreda inomhus och samtidigt är ute efter en bra lösning för belysningen. Vi kommer helt enkelt behöva börja titta tillbaka i tiden och lära oss av hur man jobbade med ljus förr i tiden. Innan allt blev så där Stockholmsvitt, likriktat och enkelt att köpa lampor till.

Något som med säkerhet kommer börja komma tillbaka när den här trenden fått ett ordentligt fäste är vägglampan, som varit nästan borta väldigt länge. Det är en bra kompletterande belysning som man kan placera på strategiska ställen. Då detta oftast är en ljussvag lampa som inte drar så mycket energi kan den också vara tänd ofta. Övergripande gäller fler belysningskällor, men svagare. Det gör också att vi sannolikt kommer se en återuppståndelse för den klassiska plafonden, det vill säga en platt lampa om ligger dikt an mot taket och sprider ljuset “bredare” än en vanlig taklampa. Parat med vägglampor, golvlampor, läslampor och levande ljus kommer den skapa den perfekta miljön för dig som gillar att sitta i en chesterfieldfåtölj med en kopp te och en god bok.

Berömda lamptillverkare

Eftersom ljus och lampor alltid kommer vara en stor och viktig del av våra liv har det också växt fram ett antal företag som blivit ikoniska inom produktion och design av lampor. Vårt eget Ikea förtjänar givetvis att lyftas fram här, den volym lampor de säljer årligen är sannolikt oöverträffad. Men om man ser till de företag som arbetar med ett större fokus på design (och dyra priser) så får vi ta oss utanför landets gränser. Överlag har vi väldigt många stora och berömda lamptillverkare i Europa. Några av dessa ska vi titta närmare på nedan. Även om många av de lampor som tillverkas av dessa företag ligger utanför de flestas plånböcker är det fortfarande gratis att hämta inspiration från dem.

Belysning från Louis Poulsen

Danmark är ett land som har en stark tradition inom kvalitetsdesign av både möbler och belysning. Ett av de företag som är absolut störst inom armaturer är Louis Poulsen, grundat 1874 – då som vinimportör. Företaget gick därefter vidare till att framförallt handla med elektronik, och sedermera med att kombinera elektroniken med design. Deras mest kända produktserie är sannolikt produktserien PH, efter formgivaren Poul Henningsen. I den serien ingår bland annat den tidigare nämnda Kotten (PH Artichoke), den rymdskeppsliknade taklampan PH Snowball och flera andra lampor för tak, skrivbord och utomhusmiljöer. Utöver Poul Henningsen började Louis Poulsen även tidigt samarbeta med den världsberömda arkitekten Arne Jacobsen vars produkter (serienamn AJ) präglas av ett lite stramare industritänk i designen.

Belysning från Flos

Flos är ett italiensk företag specialiserat inom lamptillverkning, de flesta som har det minsta intresse för inredning har sannolikt redan hört talas om dem. De startade 1962 och inledde tidigt ett samarbete med arkitektparet Achille och Piergiacomo Castiglioni. Redan samma år släppte företaget det som än idag är deras mest ikoniska produkt: lampan Arco. Det är en stor lampa, som kombinerar taklampans och golvlampans fördelar. Den har en skärm som hänger från en böjd metallpinne, fäst i en marmorbas. Den är alltså både praktisk och oerhört stilren. Överlag jobbar Flos gärna med ett geometriskt tänk i sin produktdesign, ofta med tydlig inspiration från Bauhausrörelsen. På senare år har de också jobbat hårt för att ge den klassiska kristallkronan en återuppståndelse, om än med en modern touch.

FAQ

Hur många ljuskällor behöver man i ett rum?

Det är en hur långt är ett snöre-fråga. Men en bra tumregel är 5-10 stycken beroende på rummets storlek och disposition. Ett vardagsrum behöver mer ljus än ett sovrum.

Är det värt att lägga pengar på design?

Om du har råd är det oftast det. Du kommer få en lampa som kommer hålla hela ditt liv, och förhoppningsvis skänka dig glädje lika länge.

Kan man ha för många ljuskällor?

I stort sett inte. De flesta ljuskällor har ett användningsområde, om du tänker till varför du placerar en lampa på ett visst ställe kommer du knappast uppleva den överflödig.

Hur fungerar en dimmer?

En dimmer är en mekanism som reglerar ljusstyrkan och ibland färgen hos en enskild lampa. Du kan skruva upp eller ner ljusstyrkan utifrån tid på dygnet och aktivitet.

Hur kommer man bäst igång med ett smart hem?

En billig lösning är att köpa smarta glödlampor. De kommer inte ge dig den fulla funktionen hos ett smart hem, men är ett förhållandevis billigt sätt att testa.

Hur kombinerar man bäst levande ljus med vanliga lampor?

Antingen genom att ha lamporna släckta, eller genom att dimra ner en lampa i ett angränsande rum så att inte det levande ljuset dränks av det elektriska.